Ce substante nutritive contine spirulina?

Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan     

Spirulina (Arthrospira platensis, Arthrospira maxima) este o cianobacterie sau algă albastră verde, care trăiește în ape dulci. Spirulina este bogată în proteine, vitamine, minerale, carotenoizi și antioxidanți, care ajută celulele să se protejeze de factori externi nocivi. Dintre vitaminele și mineralele conținute pot fi menționate: vitaminele complexului B, beta-carotenul, care este precursorul vitaminei A, vitamina E, mangan, zinc, cupru, fier, seleniu. De asemenea conține și un acid gras esențial acidul gama linolenic.

Despre spirulină se spune că este cel mai bogat aliment din punct de vedere nutrițional descoperit și studiat până în prezent pe planeta noastră. 100 g de spirulină conțin 290 calorii, din care 65 provenite din grăsimi, 57 g proteine, 4 g fibre alimentare, 3 g glucide. Grăsimi totale 8 g, din care saturate 3 g, colesterol 0 g, sodiu 1,05 g, carbohidrați totali 24 g, vitamina A, tiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), acid pantotenic (B5), vitamina B6, acid folic (vitamina B9), vitamina C, vitamina E, vitamina K, magneziu, potasiu, fier, cupru, mangan, sodiu, fosfor, calciu, seleniu, zinc. 

Este foarte important ca sursa din care provine spirulina să fie una sigură pentru a nu exista riscul să fie contaminată. Puritatea spirulinei contează foarte mult, deoarece dacă este cultivată în ape contaminate cu metale grele sau alte toxine, spirulina va absorbi aceste substanțe și nu va mai fi propice pentru consumul uman. Un alt pericol de contaminare a spirulinei o reprezintă microcistinele, o clasă de toxine produse de cianobacterii de apă dulce din genurile Microcystis (în special M.aeruginosa), Planktothrix, Anabaena, Oscillatoria și Nostoc, care se pot dezvolta excesiv din cauza creșterii temperaturii apei lacurilor și din cauza creșterii conținutului de fosfor provenit de pe terenurile agricole aflate în apropierea lacurilor. Astfel, spirulina contaminată cu toxine poate avea și efecte secundare, precum: afectarea ficatului (toxinele numite microcistine sunt hepatotoxice), dureri de burtă, amețeli, vomă, stări de slăbiciune, sete, palpitații. 

Surse:

1.http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2765/2

2.http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-923-spirulina

 
Facebookyoutube  
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.