Cum ne sustin sanatatea fibrele alimentare?

Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan

1.Sănătatea aparatului digestiv

Fibrele mai puțin fermentescibile acționează ca agenți laxativi și astfel pot preveni apariția constipației. Pentru ca fibrele să poată avea un efect maxim trebuie să se crească și consumul de apă. Unele dintre fibre ce conțin în structura lor oligoglucide pot fi fermentate de către bacteriile din microbiota intestinală și astfel au un efect benefic stimulând dezvoltarea bacteriile „prietenoase”.
Consumul scăzut de fibre alimentare este asociat cu diverticulita (o inflamare a diverticulilor – cavități naturale sau patologice care comunică cu un organ cavitar) și cancerul colorectal.

2.Sănătatea inimii

Consumul crescut de fibre fermentescibile poate reduce nivelele colesterolului în sânge. Un regim alimentar bogat în fibre fermentescibile, precum cele din fructe și cereale, în special cele din ovăz au capacitatea de a reduce colesterolul LDL (Low Density Lipoprotein) – lipoproteinele cu densitate mică.

3.Fibrele și diabetul de tip II

Fibrele alimentare pot îmbunătăți nivelul glicemiei având un rol important în controlul diabetului. Consumarea suficientă de fibre alimentare reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip II. La populațiile care au un aport mare de fibre provenite din cereale și consumă cereale integrale incidența diabetului de tip II este foarte scăzută.

4.Fibrele și echilibrul energetic

Alimentele bogate în fibre reduc foamea (prin mărirea volumului) și duc la senzația de sațietate jucând astfel un rol important în controlul echilibrului energetic. Creșterea consumului de fibre duce la scăderea consumului altor alimente cum sunt cele bogate în grăsimi. Din cauza numărului scăzut de studii care să ateste legătura dintre consumarea în cantități mari a fibrelor și modificarea greutății corporale nu poate fi făcută o legătură directă între acestea.

Bibliografie

 

  1. Aldoori WH, Giovannucci EL, Rockett HR, Sampson L, Rimm EB, Willett WC. A prospective study of dietary fiber types and symptomatic diverticular disease in men. J Nutr. 1998;128:714-9.
  2. Brown L, Rosner B, Willett WW, Sacks FM. Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 1999;69:30-42.
  3. Fuchs CS, Giovannucci EL, Colditz GA, et al. Dietary fiber and the risk of colorectal cancer and adenoma in women. N Engl J Med. 1999;340:169-76.
  4. Fung TT, Hu FB, Pereira MA, et al. Whole-grain intake and the risk of type 2 diabetes: a prospective study in men. Am J Clin Nutr. 2002;76:535-40.
  5. Krishnan S, Rosenberg L, Singer M, et al. Glycemic index, glycemic load, and cereal fiber intake and risk of type 2 diabetes in US black women. Arch Intern Med. 2007;167:2304-9.
  6. Liu S, Willett WC, Stampfer MJ, et al. A prospective study of dietary glycemic load, carbohydrate intake, and risk of coronary heart disease in US women. Am J Clin Nutr. 2000;71:1455-61.
  7. McKeown NM, Meigs JB, Liu S, Wilson PW, Jacques PF. Whole-grain intake is favorably associated with metabolic risk factors for type 2 diabetes and cardiovascular disease in the Framingham Offspring Study. Am J Clin Nutr. 2002;76:390-8.
  8. McKeown NM, Meigs JB, Liu S, Saltzman E, Wilson PW, Jacques PF. Carbohydrate nutrition, insulin resistance, and the prevalence of the metabolic syndrome in the Framingham Offspring Cohort. Diabetes Care. 2004;27:538-46.
  9. Pereira MA, O’Reilly E, Augustsson K, et al. Dietary fiber and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of cohort studies. Arch Intern Med. 2004;164:370-6.
  10. Rimm EB, Ascherio A, Giovannucci E, Spiegelman D, Stampfer MJ, Willett WC. Vegetable, fruit, and cereal fiber intake and risk of coronary heart disease among men. JAMA. 1996;275:447-51.

11. Schulze MB, Liu S, Rimm EB, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Glycemic index, glycemic load, and dietary fiber intake and incidence of type 2 diabetes in younger and middle-aged women. Am J Clin Nutr. 2004;80:348-56.

 
Facebookyoutube  
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.