Autor rețetă și fotografie: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan
Etichete:
1.Prăjitura Amygdalus cake este recomandată și pentru un regim vegan (pentru varianta vegan se poate înlocui mierea cu sirop de arțar) sau vegetarian.
2.Rețetă de post.
3.Rețetă potrivită pentru persoane cu intoleranță la lactoză și/ sau gluten (fulgii de secară se înlocuiesc cu quinoa și se folosesc biscuiți fără gluten).
Ingrediente necesare:
-100 g migdale (pulpă rămasă de la prepararea laptelui de migdale)
-100 g curmale (fără sâmburi)
-25 g caise (fără sâmburi)
-3 linguri cu fulgi de secară (quinoa pentru persoanele cu intoleranță la gluten)
-3 linguri cu fulgi de cocos + 1 lingură pentru decor
-1 lingură cu miere de tei (pentru varianta vegan se pune sirop de arțar)
-100 g biscuiți cu scorțișoară (biscuiți fără gluten pentru persoanele cu intoleranță la gluten)
-1 lingură cu sâmburi de rodie (pentru decor)
Modul de preparare:
1.Curmalele se curăță de sâmburi, se cântăresc și se pun la hidratat 30 de minute.
2.După ce curmalele s-au hidratat se scurge apa, apoi următoarele ingrediente: pulpa de migdale, curmalele, caisele, fulgii de secară (quinoa pentru persoanele cu intoleranță la gluten), fulgii de cocos și mierea se pun în vasul blenderului și se mixează până se obține o pastă.
3.Biscuții se rup bucăți și se pun în vasul blenderului și se mixează scurt de câteva ori.
4.Pentru montarea prăjiturii se utilizează un cilindru de inox (un inel care se așează pe o farfurie) în care se pune un strat de pastă (se presează bine cu o linguriță), urmat de un strat de biscuiți, apoi încă un strat de pastă și fulgi de cocos pentru decor.
5.Cilindrul se scoate cu grijă, apoi prăjitura se decorează cu sâmburi de rodie.
6.Prăjitura se poate servi cu ceai de soc cu lămâie.