Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan
Indicele glicemic - IG, măsoară câtă glucoză este absorbită în sistemul circulator – sânge după consumul unui aliment care conține glucide – carbohihrați. Indicele glicemic se bazează pe valoarea glicemică pentru glucoză, care este fixată arbitrar la 100. Astfel, consumarea unui aliment care conține glucide poate crește glicemia mai mult sau mai puțin.
Alimentele sunt clasificate în funcție de indicele glicemic – IG astfel:
-alimente cu indice glicemic FOARTE SCĂZUT (aceste alimente sunt recomandate în curele de slăbire putând duce la pierderea în greutate) IG = 35 sau mai mic:
1.cereale (orez sălbatic și quinoa);
2.plante leguminoase (linte);
3.legume (varză, conopidă, broccoli, dovlecel, vânătă, spanac);
4.fructe (mere, pere, cireșe și piersici).
-alimente cu indice glicemic SCĂZUT (aceste alimente sunt recomandate în curele de slăbire în etapa de menținere a greutății putând duce la prevenirea îngrășării) IG = 36 - 50:
1.orez brun, orez Basmati nerafinat, paste din făină integrală, spaghete albe gătite al dente, pâine integrală;
2.cartofi dulci (batat);
3.kiwi, struguri.
-alimente cu indice glicemic RIDICAT (aceste alimente NU sunt recomandate în curele de slăbire deoarece pot îngrășa) IG = 51 - 65:
1.pastele suprapreparate, grișul rafinat;
2.porumb;
3.stafide;
4.dulceață preparată cu zahăr.
-alimente cu indice glicemic FOARTE RIDICAT (aceste alimente NU sunt recomandate în curele de slăbire deoarece pot îngrășa) IG = 65 - 100:
1.pâine albă, orez alb lipicios, prăjituri cu orez;
2.cartofi albi;
3.pop-corn și fulgi de porumb.
Știați că ...
Indicele glicemic al unui aliment bogat în amidon gătit prea mult se poate reduce dacă este lăsat să se răcească și se mănâncă rece.