Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan
Fibrele alimentare sunt un grup de substanțe ce provin din plante, care nu pot fi descompuse complet de enzimele digestive umane. Fibrele alimentare sunt poliglucide cu trei sau mai multe unități monomerice. Aceste substanțe nu sunt nici digerate, nici absorbite în intestinul subțire. Fibrele alimentare includ poliglucidele precum celuloza, pectina, lignina și cerurile.
Unele fibre pot fi fermentate în intestinul gros de către bacteriile din microbiota intestinală și se produc acizi grași cu lanț scurt și gaze precum metan, hidrogen și dioxid de carbon. Acizii grași sunt absorbiți în sistemul circulator (sânge) și furnizează organismului o cantitate mică de energie. Cantitatea de gaze produse depinde de tipul fibrelor ingerate și de tipul bacteriilor prezente în microbiota intestinală.
Cantitatea de fibre consumate nu trebuie să fie crescută brusc deoarece pot apare distensia (balonarea, mărirea abdomenului), disconfortul abdominal și vânturi. Astfel, cantitatea de fibre alimentare mâncate trebuie crescută gradual pentru a lăsa timp bacteriilor din intestinul gros să se adapteze.
Până în 2009 când a fost redefinit termenul de fibre alimentare de către comisia internațională CODEX Alimentarius și Comisia Europeană aportul de fibre era exprimat ca poliglucide neamidonoase. Poliglucidele neamidonoase includ componente ale peretelui celular al plantelor, precum celuloză, hemiceluloză, pectine, lignină, gume, mucilagii și beta-glucani. De asemenea în noua definiție a fibrelor alimentare sunt incluse și cerurile, cutina și suberina.
Unele fibre alimentare precum cele din cereale – grâu, orez, orz și ovăz sunt mai puțin fermentescibile (nu pot fi fermentate) de către bacteriile din microbiota intestinală, absorb apa și măresc masa materiilor fecale ușurând astfel tranzitul intestinal. De asemenea, se micșorează și timpul tranzitului intestinal al materiilor fecale astfel că bacteriile de putrefacție nu mai au timp să se înmulțească și să creeze discomfort abdominal. Astfel, fibrele alimentare din cereale sunt foarte importante în reducerea și eliminarea constipației.
Fibrele alimentare fermentescibile (care pot fermenta) sunt prezente în fructe, legume, nuci și ovăz și furnizează „combustibil” (sunt sursă de hrană) pentru bacteriile benefice, ceea ce încurajează dezvoltarea unei microbiote intestinale sănătoase.
Unele fibre fermentescibile, precum beta-glucanul din ovăz au și alte beneficii pentru sănătatea oamenilor - menținerea unui nivel scăzut al colesterolului și al glucozei în sânge.