Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan
Etichete:
1.Este bine ca aceste remedii naturiste să se găsească în trusa medicală a casei și în trusa medicală de vacanță.
2.Remediile se pot păstra la temperatura camerei sau conform prospectului.
Există numeroase formule complexe fito-homeopate care, fie ajută la funcționarea normală a tractului urinar, fie mențin sănătatea acestuia sau sunt utile în procesele de detoxifiere și protecție a aparatului urinar.
De exemplu, merișorul (Vaccinium vitis-idaea, V. oxicoccos, V. macrocarpon), datorită componentelor bioactive numite flavonoide: flavonoli, proantociani, quercitina, compuși fenolici, triterpenici, catechine, acizi: citric, malic, glucuronic, elagic, fibre, vitamine: C, B1, B2, B3, minerale: Na, Ca, K, Mg, P, S, I contribuie la reducerea simptomelor și recurenței infecțiilor aparatului uinar având efect bacteriostatic, bactericid și de reducere a aderenței agenților patogeni la mucoasa tractului urinar.
De asemenea, merișorul poate reduce inflamațiile de la nivelul tractului urinar prin stimularea sintezei acidului salicilic, are efect de alcalinizare a urinei prin reducerea oxalaților de calciu și reglează sinteza acidului uric.
Extractul din mlădițe de merișor (Vaccinium vitis-idaea) de la Plantextrakt poate ameliora durerile articulare. De asemenea ajută la creșterea mobilității articulare la vârste înaintate și echilibrează metabolismul fosfo-calcic la nivelul oaselor. Se administrează în cure de trei luni de zile de două ori pe zi, dimineața și seara, câte 2 ml cu o cantitate mică de apă, înainte de masă.
Extractul de merișor se poate asocia cu extract din sevă de mesteacăn (Betula linfa) de la Plantextrakt pentru stimularea diurezei și detoxifierii la nivelul articulațiilor - ajută la eliminarea acidului uric depus pe articulații. Se administrează în cure de trei luni de zile de două ori pe zi, dimineața și seara, câte 2 ml cu o cantitate mică de apă, înainte de masă.