Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan
Etichete:
1.Este bine ca aceste remedii naturiste să se găsească în trusa medicală a casei și în trusa medicală de vacanță.
2.Remediile se pot păstra la temperatura camerei sau conform prospectului.
3.Remediile sunt recomandate și persoanelor vegane sau vegetariene.
Planta proaspătă de urzică conţine 16 aminoacizi, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, F, K, P, beta- sitosterol, minerale şi oligoelemente precum Mg, Fe, Se, Zn, Na, I, Cu, S, etc., serotonină, histamină, enzima acetil-colin-transferaza.
Perișorii urzicători care acoperă frunzele plantelor de urzică (Urtica dioica) (en. stinging nettle) conțin histamină, serotonină (5-hidroxitriptamină) și acetilcolină. Urzica mai conține și glucochinone și clorofilă.
Datorită numeroaselor substanțe pe care le conține, urzica prezintă următoarele acțiuni asupra organismului: diuretică, detoxifiantă generală - drenor renal şi digestiv, activatoare şi nutritivă, antiinflamatoare şi analgezică, fiind recomandată pentru detoxifiere: susţine detoxifierea organismului prin stimularea diurezei; sprijină detoxifierea la nivelul articulaţiilor şi a pielii - eczeme şi erupţii cutanate.
Datorită dezvoltării metodelor biomecanice de prelucrare și conservare prin liofilizare, comprimatele sau capsulele ce conțin pulbere din frunzele de urzică pot fi utilizate în același mod ca medicamentele alopate antihistaminice. Mecanismele de acțiune ale substanțelor conținute de urzică sunt asemănătoare cu cele ale medicamentelor antihistaminice. Cum se explică faptul că deși urzica are histamină, poate să fie folosită ca un antihistaminic?
Cercetări în acest domeniu au relevat faptul că o concentrație mică de histamină produsă de organism ca răspuns la acțiunea unui alergen (polen, praf, acarieni, medicamente, etc.) duce la apariția simptomelor cunoscute în rinitele alergice (congestia continuă sau periodică a nasului, rinoree – curgerea nasului, strănut, prurit – mâncărime, lăcrimare, oboseală), în timp ce o concentrație mare de histamină în plasmă nu este corelată cu un răspuns alergic acut, deoarece histamina acționează și ca un hormon care modulează răspunsul imun.
Deși pare nepotrivit să administrezi extracte din plante care conțin histamină pentru a trata rinitele alergice în al căror tratament se utilizează substanțe cu efect antihistaminic, în diferite experimete dublu orb s-au utilizat injecții subcutanate și intravenoase cu histamină pentru a trata diferite alergii, precum urticaria, asociată cu șocul anafilatic, migrenele, reacțiile alergice la penicilină, artritele alergice și rinitele alegice.
Pentru tratamentul rinitei alergice se recomandă 300 mg/ zi de Urtica dioica liofilizată timp de trei luni de zile după mesele principale, pentru a nu produce disconfort gastric.
Se poate folosi și tinctură de urzică - 30 de picături de 3 ori pe zi, diluate în puţină apă în cure de primăvară şi toamnă.
Surse:
1.Mittman, 1990, Randomized, double-blind study of freeze-dried Urtica dioica in the treatment of allergic rhinitis, Planta Med., 56(1):44-7, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2192379;
2.Thorhill și colab., 2000, Natural treatment of perennial allergic rhinitis, Altern Med Rev., 5(5):448-54, http://www.altmedrev.com/publications/5/5/448.pdf;
3.Sayin și colab., 2013, Complementary therapies in allergic rhinitis, ISRN Allergy, 13;2013:938751, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24324897.