Autor text: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan
Medicamentele antiacide sunt prescrise dacă aveți arsuri la stomac, dacă aveți o gastrită sau deja ați făcut ulcer. Aceste medicamente inhibă activitatea enzimelor proteolitice din stomac, care au rol în procesul de digestie în descompunerea alimentelor de natură proteică.
Enzimele proteolitice pot să funcționeze doar la un pH acid, așa cum este cel din stomacul nostru. În momentul în care luăm un medicament antiacid, pH-ul din stomac este crescut artificial și enzimele nu mai pot funcționa, astfel că proteinele nu mai sunt descompuse în aminoacizii din care sunt constituite și organismul nu îi poate utiliza pentru sinteza de noi proteine de care are nevoie.
Mai mult decât atât, medicamentele antiacide pot să provoace alergii și intoleranțe alimentare, deoarece proteinele ajunse nedigerate în intestinul gros pot să fie transportate în vasele de sânge ca atare și creează un semnal de alertă sistemului imunitar care detectează aceste proteine ca fiind niște inamici contra cărora trebuie să lupte.
Stimularea continuă a sistemului imunitar din cauza proteinelor nedigerate provoacă alergii și intoleranțe alimentare la proteinele din alimente comune pe care le consumăm frecvent: cereale, lapte, ouă, soia, alune, etc.