De la bal …. la spital

Autor textConf. Univ. Dr. Irina Grebenișan


Noua generație de medicamente antiacide, numite inhibitori ai pompei de protoni, omeprazolul, lansoprazolul, esomeprazolul și pantoprazolul, opresc pompa care elimină în mod normal fiziologic acidul clorhidric și previn astfel secreția gastrică de acid. Aceste medicamente au acțiune inhibitoare foarte puternică, fiind mult mai energice decât medicamentele antiacide mai vechi pot să inhibe secreția normală gastrică timp de 24 de ore.

Alte efecte pe care le au aceste substanțe sunt erupții cutanate – urticarie însoțită de prurit, fotosensibilitate, diaree și dureri de cap severe, care necesită întreruperea tratamentului, constipație, greață, vărsături și flatulență. Deoarece inhibitorii pompei de protoni exclud total aciditatea normală gastrică, pacienții tratați pot fi predispuși la intoxicații alimentare și li se pot declanșa intoleranțe alimentare grave.

Caviar

Caviar

Acest lucru i s-a întâmplat unui domn în timpul unui dineu la care participa și unde a mâncat caviar. Deoarece suferea de ulcer, dimineață luase un medicament antiacid – inhibitor al pompei de protoni care avea substanța activă omeprazol. Acest medicament așa cum am spus nu permite acidului clorhidric să fie secretat și astfel este inhibată funcționarea enzimelor implicate în descompunerea proteinelor necesare în procesul de digestie, care funcționează doar la un pH acid, cum este cel normal din stomac. Proteinele nedigerate au ajuns în sistemul sanguin și i-au declanșat o reacție alergică severă – un șoc anafilactic, din cauza reacției exagerate de apărare a organismului, care i-au pus viața în pericol.

 
 
Facebookyoutube  
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.