Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan
Spirulina (Arthrospira platensis, Arthrospira maxima) este o cianobacterie sau algă albastră verde, care trăiește în ape dulci. Spirulina este bogată în proteine, vitamine, minerale, carotenoizi și antioxidanți, care ajută celulele să se protejeze de factori externi nocivi. Dintre vitaminele și mineralele conținute pot fi menționate: vitaminele complexului B, beta-carotenul, care este precursorul vitaminei A, vitamina E, mangan, zinc, cupru, fier, seleniu. De asemenea conține și un acid gras esențial acidul gama linolenic.
Este foarte important ca sursa din care provine spirulina să fie una sigură pentru a nu exista riscul să fie contaminată. Puritatea spirulinei contează foarte mult, deoarece dacă este cultivată în ape contaminate cu metale grele sau alte toxine, spirulina va absorbi aceste substanțe și nu va mai fi propice pentru consumul uman. Un alt pericol de contaminare a spirulinei o reprezintă microcistinele, o clasă de toxine produse de cianobacterii de apă dulce din genurile Microcystis (în special M.aeruginosa), Planktothrix, Anabaena, Oscillatoria și Nostoc, care se pot dezvolta excesiv din cauza creșterii temperaturii apei lacurilor și din cauza creșterii conținutului de fosfor provenit de pe terenurile agricole aflate în apropierea lacurilor. Astfel, spirulina contaminată cu toxine poate avea și efecte secundare, precum: afectarea ficatului (toxinele numite microcistine sunt hepatotoxice), dureri de burtă, amețeli, vomă, stări de slăbiciune, sete, palpitații. (http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-923-spirulina)
Există numeroase studii științifice care dovedesc proprietățile benefice ale spirulinei asupra organismului uman. Iată câteva dintre beneficiile pe care ni le poate aduce consumul regulat de spirulină:
- Spirulina poate să detoxifieze organismul de metale grele, în special de arsenic. Conform Organizației Mondiale a Sănătătții, milioane de oameni din întreaga lume – Bangladeș, India, Taiwan, Chile, SUA sunt afectați de consumarea apei potabile contaminate cu arsenic, mulți dintre aceștia suferind de otrăvirea cronică cu arsenic. În Bangladeș, mai mult de 3% din populația țării este afectată și deoarece nu există un tratament specific pentru această otrăvire, cercetătorii au realizat studii prin care au demonstrat că utilizarea spirulinei 250 mg în asociere cu zinc 2 mg, administrate de două ori pe zi a avut efecte notabile (Misbahuddin și colab., 2006, Efficacy of spirulina extract plus zinc in patients of chronic arsenic poisoning: a randomized placebo-controlled study, Clin.Toxicol (Phila), 44 (2):135-41, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16615668).
- Spirulina poate să scadă tensiunea arterială. Un grup de cercetători japonezi susține că pigmentul numit ficocianină, pe care spirulina îl conține are efecte antihipertensive datorită îmbunătățirii disfuncțiilor endoteliale în sindromul metabolic (Ichimura și colab., 2013, Phycocyanin prevents hypertension and low serum adiponectin level in a rat model of metabolic syndrome, Nutr Res., 33(5):397-405, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23684441).
- Spirulina poate să scadă colesterolul. Conform unui studiu publicat în revista științifică Journal of Nutritional Science and Vitaminology, nivelul LDL a scăzut cu 26% în grupul care a consumat spirulina 1% din cantitatea de hrană administrată și 41% în grupul care a consumat spirulină 5% din cantitatea de hrană administrată (Cheong și colab., 2010, Spirulina prevents atherosclerosis by reducing hypercholesterolemia in rabbits fed a high-cholesterol diet, J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo), 56(1):34-40, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354344).
- Spirulina poate să scadă și riscul de accident vascular cerebral, conform studiului prezentat mai sus.
- Spirulina poate să crească nivelul de energie.