Cinci beneficii ale spirulinei (partea a II a)

Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan

Despre spirulină se spune că este cel mai bogat aliment din punct de vedere nutrițional descoperit și studiat până în prezent pe planeta noastră. 100 g de spirulină conțin 290 calorii, din care 65 provenite din grăsimi, 57 g proteine, 4 g fibre alimentare, 3 g glucide. Grăsimi totale 8 g, din care saturate 3 g, colesterol 0 g, sodiu 1,05 g, carbohidrați totali 24 g, vitamina A, tiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), acid pantotenic (B5), vitamina B6, acid folic (vitamina B9), vitamina C, vitamina E, vitamina K, magneziu, potasiu, fier, cupru, mangan, sodiu, fosfor, calciu, seleniu, zinc. (http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2765/2)

Există numeroase studii științifice care dovedesc proprietățile benefice ale spirulinei asupra organismului uman. Iată câteva dintre beneficiile pe care ni le poate aduce consumul regulat de spirulină:

1. Spirulina poate să accelereze scăderea în greutate. Dietele care conțin alimente bogate în substanțe nutritive, proteine, precum spirulina, favorizează scăderea în greutate și scad depozitele de grăsime prin numeroase mecanisme. Deoarece este nevoie de mai multă energie pentru a metaboliza proteinele, consumarea de proteine sprijină formarea țesutului muscular și contribuie la arderea grăsimilor.

2. Spirulina poate să amelioreze afecțiunile sinusurilor, precum rinita alergică. Spirulina poate să reducă inflamațiile, care sunt cauza problemelor legate de sinusuri conform unui studiu publicat în revista ISRN Allergy de un grup de cercetători turci. Chestionând un grup de 230 de persoane în legătură cu terapiile complementare pe care le folosesc pentru a-și ameliora alergiile, cercetătorii au aflat că persoanele din grupul studiat foloseau preparate și extracte pe bază de urzică, coacăz negru și spirulină (Sayin și colab., 2013, Complementary therapies in allergic rhinitis, 13;2013:938751, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24324897).

3. Spirulina poate să elimine Candida. Speciile ciupercilor unicelulare (drojdiilor sau levurilor cum mai sunt numite) Candida fac parte din microbiota normală a mucoasei cavității bucale, a tractului gastrointestinal, a vaginului, dar din cauza dezechilibrelor produse de o dietă bogată în zahăr și ingrediente de sinteză chimică nenaturale, populațiile microbiene proprii organismului nostru își modifică atât numărul cât și compoziția. Fără un echilibru al microbiotei organismului nostru suntem mult mai susceptibili la boli și ne putem îmbolnăvi mai ușor.

Astfel, din cauza unui mediu acid favorizant creșterii ciupercilor, Candida se poate înmulți în exces și poate produce candidoze, infecții micotice, care pot fi grave. Creșterea în exces a Candidei este un marker pentru majoritatea bolilor autoimune. Sindromul intestinului permeabil și digestia necorespunzătoare sunt direct legate de dezechilibrul microbiotei intestinale. (Sardi și colab., 2013, Candida species: current epidemiology, pathogenicity, biofilm formation, natural antifungal products and new therapeutic options, Journal of Medical Microbiology, 62, 10–24, http://www.microbiologyresearch.org/docserver/fulltext/jmm/62/1/10; Pfaller și colab., 2007, Epidemiology of Invasive Candidiasis: a Persistent Public Health Problem, Clin Microbiol Rev. 20(1): 133–163, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1797637/).

Numeroase studii, realizate de cercetători din Iran, Egipt, arată că spirulina este un agent antimicrobian eficient, în mod special pentru Candida. Spirulina aduce beneficii organismului deoarece sprijină creșterea bacteriilor „sănătoase” din intestine readucând echilibrul și reducând creșterea în exces a Candidei. (Soltani și colab., 2012, Evaluation of protective efficacy of Spirulina platensis in Balb/C mice with candidiasis, J Mycol Med., 22(4):329-34, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23518167; El-Sheekh și colab., 2010, Efficacy of Rhodotorula glutinis and Spirulina platensis carotenoids in immunopotentiation of mice infected with Candida albicans SC5314 and Pseudomonas aeruginosa 35, 55(1):61-7, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20336506; Ozdemir și colab., 2004, Antibacterial activity of volatile component and various extracts of Spirulina platensis, Phytother Res. 18(9):754-7, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15478198).

Proprietățile de întărire a sistemului imunitar ale spirulinei pot ajuta organismul să elimine celulele de Candida. (http://www.candidafood.com/spirulina-in-the-candida-diet/)

4. Spirulina poate să prevină apariția cancerului. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Maryland suplimentele cu spirulină au redus apariția leziunilor precanceroase numite leucoplazii la persoanele care obișnuiau să mestece tutun. (http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/spirulina)

Există numeroase studii realizate de cercetători din întreaga lume, care demonstrează capacitatea diferiților compuși extrași din spirulină de a proteja ADN-ul față de efectele mutagene ale unor substanțe chimice de sinteză utilizate în tratamentul unor boli și de a stopa dezvoltarea celulelor canceroase. (Araldi și colab., 2015, Can Spirulina maxima reduce the mutagenic potential of sibutramine?, Genet Mol Res., 28;14(4):18452-64; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26782493, Wang și colab., 2016, Inhibitory effects of small molecular peptides from Spirulina (Arthrospira) platensis on cancer cell growth, Food Funct., 17;7(2):781-8, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26584028)

5. Spirulina poate preveni contaminarea cu HIV. În țări precum Japonia, Korea, Ciad, unde populația consumă regulat cantități însemnate de alge, rata contaminării cu HIV este foarte scăzută. (Teas și colab., 2012, Dietary algae and HIV/AIDS: proof of concept clinical data, J Appl Phycol., 24(3):575-582, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22661829)

 
Facebookyoutube  
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.