Contaminarea apei si alimentelor cu E.coli

Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan

Cum să evităm contaminarea apei și alimentelor cu E.coli (Escherichia coli)? 

Bacteria Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care face parte din microbiota umană și animală normală. Ea trăiește în mod normal în intestinele noastre și îndeplinește funcții importante pentru organism.

Există unele specii de E. coli care produc o toxină puternică, ce determină diaree sanguinolentă și pot cauza probleme hematologice grave și chiar insuficiență renală. Cel mai comun tip de E. coli este E. coli O157:H7.

Copiii sunt mai predispuși decât adulții să facă infecții digestive cu E coli O157:H7 (E. coli enterohemoragic). Cei mai mulți oameni cu infecție vor avea următoarele simptome:

- crampe severe la stomac și abdomen sensibil
- diaree apoasă inițial, care poate deveni în evoluție sanguinolentă
- greață și vărsături.

E.coli este un microorganism test indicator sanitar pentru aprecierea contaminării cu fecale a apei și a alimentelor. Semnificația speciei E.coli pentru sănătatea publică și pentru igiena alimentară a crescut enorm datorită identificării serotipului O157:H7 ca agent al unor îmbolnăviri grave la om. Acest serotip nu se găsește în tubul digestiv al oamenilor sănătoși, dar este întâlnit uenori la bovinele sănătoase, considerate ca principal rezervor natural.

Unele persoane care au infecție cu bacteria E. coli pot să nu aibă nici un simptom. Ei pot răspândi infecția fără să fie conștienți de acest lucru.

Măsurile minime de igienă precum spălatul mâinilor înainte și după utilizarea toaletei pentru eliminarea reziduriilor proprii (urină și/sau fecale) ne pot feri de contaminarea cu aceste bacterii.

Alimentele pot fi contaminate prin următoarele metode:

- pe parcursul creșterii și anume în cazul fructelor și legumelor, care pot fi contaminate mai ales dacă sunt folosite îngrășămintele naturale sau dacă este folosită irigația cu apă dintr-o sursă contaminată;
- în timpul procesului de preparare al alimentelor și anume în cazul persoanelor care sunt purtătoare a unui tip de microorganism (virusuri, bacterii, drojdii etc.) sau în cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina alimentul;
- prin contaminare din mediul înconjurator, cu microorganisme patogene care se pot găsi în praf, pământ, apă;
- pe parcursul procesului de preparare a alimentelor, în mod normal organele și țesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (în special la nivelul intestinelor), astfel că acestea pot contamina persoana care manevrează carnea.

 
Facebookyoutube  
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.