Spirulina poate sa elimine Candida

Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan

     

Speciile ciupercilor unicelulare (drojdiilor sau levurilor cum mai sunt numite) Candida fac parte din microbiota normală a mucoasei cavității bucale, a tractului gastrointestinal, a vaginului, dar din cauza dezechilibrelor produse de o dietă bogată în zahăr și ingrediente de sinteză chimică nenaturale, populațiile microbiene proprii organismului nostru își modifică atât numărul cât și compoziția.

Fără un echilibru al microbiotei organismului nostru suntem mult mai susceptibili la boli și ne putem îmbolnăvi mai ușor. Astfel, din cauza unui mediu acid favorizant creșterii ciupercilor, Candida se poate înmulți în exces și poate produce candidoze, infecții micotice, care pot fi grave.

Creșterea în exces a Candidei este un marker pentru majoritatea bolilor autoimune. Sindromul intestinului permeabil și digestia necorespunzătoare sunt direct legate de dezechilibrul microbiotei intestinale.

Numeroase studii, realizate de cercetători din Iran, Egipt, arată că spirulina este un agent antimicrobian eficient, în mod special pentru Candida. Spirulina aduce beneficii organismului deoarece sprijină creșterea bacteriilor „sănătoase” din intestine readucând echilibrul și reducând creșterea în exces a Candidei.  Proprietățile de întărire a sistemului imunitar ale spirulinei pot ajuta organismul să elimine celulele de Candida

Surse:

1.Sardi și colab., 2013, Candida species: current epidemiology, pathogenicity, biofilm formation, natural antifungal products and new therapeutic options, Journal of Medical Microbiology, 62, 10–24,  http://www.microbiologyresearch.org/docserver/fulltext/jmm/62/1/10

2.Pfaller și colab., 2007, Epidemiology of Invasive Candidiasis: a Persistent Public Health Problem, Clin Microbiol Rev. 20(1): 133–163, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1797637/

3.Soltani și colab., 2012, Evaluation of protective efficacy of Spirulina platensis in Balb/C mice with candidiasis, J Mycol Med., 22(4):329-34, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23518167

4.El-Sheekh și colab., 2010, Efficacy of Rhodotorula glutinis and Spirulina platensis carotenoids in immunopotentiation of mice infected with Candida albicans SC5314 and Pseudomonas aeruginosa 35, 55(1):61-7, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20336506;

5.Ozdemir și colab., 2004, Antibacterial activity of volatile component and various extracts of Spirulina platensis, Phytother Res. 18(9):754-7, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15478198

6.http://www.candidafood.com/spirulina-in-the-candida-diet/

 
Facebookyoutube  
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.