Cum deosebim leurda de alte plante care sunt otravitoare?

Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan

Frunzele de leurdă sau usturoi sălbatic (Allium ursinum) sunt comestibile și se pot  culege la începutul primăverii din pădurile de foioase. Uneori frunzele de leurdă sunt confundate cu acelea ale altor plante care sunt foarte toxice, deci otrăvitoare și care pot fi mortale: Convallaria majalis – lăcrămioare, Arum maculatum - crin de pădure și Colchicum autumnale – crocus sau brândușe.

Pentru a putea fi siguri de identificarea corectă a leurdei atunci când o culegem trebuie să simțim mirosul puternic de usturoi pe care aceasta îl degajă în momentul recoltării. De asemenea, mirosul de usturoi se simte dacă presăm și rulăm o frunză cu degetele.

Dacă nu sunteți însoțiți de o persoană care să cunoască foarte bine plantele, atunci când explorați o pădure de foiase și sunteți tentați să culegeți leurdă, ar fi bine ca înainte de această excursie să studiați un atlas botanic. Frunzele fiecărei plante au anumite caracteristici proprii care le diferențiază de celelalte și care ne permit să le identificăm corect.

 
Facebookyoutube  
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.