Ce este proteina M?

Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan

Proteina M a fost descoperită la streptococi de Rebecca Lancefield, care a stabilit și un sistem de clasificare a bacteriilor din genul Streptococcus. Conform sistemului de clasificare Lancefield bacteria Streptococcus pyogenes care posedă proteina M este încadrată în grupul A și se mai numește și streptococul beta hemolitic de grup A.

Proteina M este un factor de virulență care poate fi produs de anumite specii de bacterii din genul Streptococcus. Ca și în cazul altor microorganisme, rolul acestei proteine este de a facilita pătrunderea celulelor bacteriene în celulele gazdei pe care o invadează și de a proteja bacteriile de acțiunea fagocitelor.

Proteina M se leagă de factorul H seric, distruge convertaza C3 și previne astfel opsonizarea de către proteina C3b. Totuși, limfocitele B, un tip de celule albe din sânge, pot produce anticorpi contra proteinei M, care sunt utili în procesul de opsonizare și apoi în distrugerea microorganismului de către macrofage și neutrofile. 

Opsonizarea reprezintă un proces imun în care diferite particule precum bacteriile sunt recunoscute (identificate), captate și apoi distruse de către celulele din sistemul imunitar numite fagocite.    

 
Facebookyoutube  
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.