Ginger cake

Autor rețetă și fotografie: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan

Etichete:

1.Tortul cu ghimbir și zmeură este recomandat și pentru un regim vegan (pentru varianta vegan se poate înlocui mierea cu sirop de arțar și ouăle cu semințe de chia hidratate) sau ovo-vegetarian.

2.Rețetă de post (pentru varianta de post se pot înlocui ouăle cu semințe de chia hidratate și mierea cu sirop de arțar).

3.Rețetă potrivită pentru persoane cu intoleranță la lactoză.

Tortul este plin de arome încântătoare. Opțional, doar pentru adulți, putem adăuga înainte de a mânca lichior de caise homemade.

Ingrediente necesare:

Blat

-4 ouă (2 căni cu semințe de chia hidratate peste noapte la frigider obținute din 2 linguri cu semințe de chia)

-1 cană cu făină 50% grâu întreg și 50% albă

-1/2 cană cu zahăr din sfeclă albă

-3 linguri cu ulei de floarea soarelui

-1 pachet cu praf de copt

Umplutură

-50 g merișoare

-100 g stafide

-10 cm rădăcină de ghimbir

Decor

-30 bucăți zmeură (proaspătă sau congelată)

-50 g ciocolată neagră 75%

-2 linguri cu miere de salcâm netratată termic (pentru varianta vegan se poate înlocui mierea cu sirop de arțar) 

Tort cu ghimbir si zmeura - Ginger cake

Tort cu ghimbir si zmeura - Ginger cake

 Modul de lucru:

1.În procesorul alimentar se pun ingredientele lichide, se omogenizează 2 minute, apoi se pun ingredientele solide, se omogenizează 2 minute.

2.Ghimbirul se curăță de coajă și 2 cm se răzuiesc pe răzătoarea ceramică, astfel încât să se obțină o pastă. Restul de 8 cm de ghimbir se feliază subțire, se taie fâșii, apoi cubulețe foarte mici.

3.Pasta și cubulețele de ghimbir, stafidele și merișoarele se adaugă în vasul procesorului alimentar și se omogenizează 2 minute.

4.Se adaugă praful de copt și se omogenizează 1 minute. 

5.Compoziția se pune într-o tavă rotundă cu baza detașabilă în care s-a așezat o bucată de hârtie de copt și se coace 40 de minute la 160 grade Celsius.

6.După ce tortul s-a răcit, se scoate din forma pentru copt, se așează pe suportul pentru torturi și se decorează. Mai întâi se pune mierea (sau siropul de arțat pentru varianta vegan), se face un cerc cu diametrul de 10 cm în mijlocul tortului, apoi restul se pune în fir subțire pe toată suprafața. După miere (sau sirop de artar) se adaugă ciocolata neagră, care a fost tăiată cu un cuțit în forme de fâșii mai subțiri sau mai groase. La sfărșit se adaugă zmeura, în centrul tortului.  

Facebookyoutube
 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.