Ce probleme pot cauza dezechilibrele hormonale? (partea a II a)

Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan


1.Oboseală continuă

Sunteți obosită tot timpul? Oboseala este una dintre cele mai comune cauze ale dezechilibrului hormonal. Excesul de progesteron vă poate face să vă simțiți adormită. Și dacă tiroida - o glandă în formă de fluture situată la nivelul gâtului - produce prea puțini hormoni tiroidieni, aceasta vă poate lua toată energia. 


2.Dureri de cap

Multe lucruri pot cauza dureri de cap, dar la unele femei scăderea nivelului estrogenului poate duce la apariția durerilor de cap. De aceea, apariția durerilor de cap coincide cu perioada de dinainte de menstruație și din timpul menstruației, atunci când nivelul de estrogen scade. 


3.Dureri de burtă

Intestinul este căptușit cu celule care au receptori de membrană pentru estrogen și progesteron. Atunci când acești hormoni sunt în concentrații mai mari sau mai mici decât în mod obișnuit, puteți observa modificări ale modului în care digerați hrana. De aceea, diarea, durerile de stomac, balonarea și senzația de greață pot să apară sau să se înrăutățească în această perioadă.


 4.Modificări de dispoziție și depresie

Scăderea concentrației hormonilor sau modificările rapide ale nivelurilor acestora pot cauza toane. Estrogenul afectează substanțe cheie din creier precum serotonina, dopamina și norepinefrina. De asemenea, pot fi implicați și alți hormoni care "călătoresc" pe aceleași căi ca neurotransmițătorii, pot juca un rol în modul în care vă simțiți.


5.Apetitul și luarea în greutate

Când vă simțiți iritată sau într-o stare proastă, ca atunci când nivelul de estrogen scade, doriți să mâncați mai mult. De aceea, scăderea nivelului hormonal este legat de creșterea în greutate. Scăderea estrogenului poate avea influență și asupra nivelurilor de leptină din corpul dumneavoastră, un hormon care reglează senzația de foame, numit și hormonul sațietății sau hormonul gardian al foamei. 


6.Modificări ale sânilor

O scădere a estrogenului poate face ca țesutul sânilor să fie mai puțin dens. O creștere a nivelului hormonilor poate îngroșa acest țesut ducând chiar la apariția de umflături (ca niște cocoloașe) sau chisturi.


7.Uscarea vaginului

Este normal să aveți vaginul uscat ocazional. Dar dacă observați că acesta este mereu uscat, cauza poate fi scăderea estrogenului. Hormonul ajută țesutul vaginului să fie umed. Dacă estrogenul scade din cauza unui dezechilibru, poate reduce fluidele din vagin, ceea ce cauzează uscăciunea.


8.Pierderea libidoului

Majoritatea oamenilor cred că testosteronul este un hormon masculin, dar și corpul femeilor îl poate produce. Dacă nivelul dumneavoastră este mai scăzut decât în mod obișnuit, puteți manifesta un interes mai scăzut decât de obicei pentru sex.


 
Facebookyoutube  
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.