Ce probleme pot cauza dezechilibrele hormonale? (partea I)

Autor: Conf. Univ. Dr. Irina Grebenișan


1.Hormonii dumneavoastră, sănătatea dumneavoastră

Vă simțiți balonată, iritabilă sau poate doar nu prea bine? Cauza poate fi un dezechilibru hormonal. Hormonii sunt mesageri chimici, care reglează funcționarea celulelor și organelor. Este normal ca nivelurile hormonilor să se modifice în anumite perioade de timp din viață, cum ar fi perioada de dinainte și din timpul sarcinii sau în timpul menopauzei. De asemenea, unele medicamente sau probleme de sănătate pot să cauzeze scăderea sau creșterea nivelului hormonilor.


2.Menstre neregulate

Majoritatea femeilor au o menstră la 21-35 de zile. Dacă menstra dumneavoastră nu vine mereu în jurul aceleiași date în fiecare lună sau nu vine în unele luni este din cauză că puteți avea prea mult sau prea puțin din anumiți hormoni (estrogen și progesteron). Dacă aveți între 40-50 de ani, motivul poate fi perimenopauza - perioada de timp de dinainte de menopauză. Menstrele neregulate pot fi un simptom cauzat de o problemă de sănătate, precum sindromul ovarelor polichistice (SOP).


3.Probleme de somn

Dacă nu dormiți suficient sau dacă somnul nu este bun, vă treziți mai obosită decât v-ați culcat, cauza pot fi hormonii. Progesteronul, un hormon secretat de ovare, reglează cantitatea (timpul) și calitatea somnului. Dacă nivelul de progesteron este mai scăzut decât în mod normal, acest fapt poate cauza insomniile. O concentrație scăzută de estrogen cauzează bufeurile și transpirațiile nocturne. 


4.Acnee cronică

Un episod de acnee înainte sau în timpul menstruației poate fi considerat normal. Dar acnea care nu trece poate fi un simptom al unei probleme hormonale. Un exces de hormoni androgeni (considerați hormoni "masculini", dar pe care îi pot producele și femeile) poate determina glandele sebacee să producă în exces. Acest fapt poate afecta și celulele pielii din interiorul și din jurul foliculilor de păr, fapt care duce la înfundarea porilor și cauzează acnea.


5.Memorie încețoșată

Modificările estrogenului și progesteronului pot crea senzația de ceață în cap și pot fi cauza pentru care uitați anumite lucruri. Estrogenul poate acționa asupra unor substanțe din creier numite neurotransmițători. Lipsa de atenție și problemele de memorie sunt obișnuite în special în timpul perioadei de perimenopauză și menopauză.


6.Dureri de burtă

Intestinul este căptușit cu celule care au receptori de membrană pentru estrogen și progesteron. Atunci când acești hormoni sunt în concentrații mai mari sau mai mici decât în mod obișnuit, puteți observa modificări ale modului în care digerați hrana. De aceea diareea, durerile de stomac, balonarea și senzația de greață pot să apară sau să se înrăutățească în această perioadă.    

 
Facebookyoutube  
Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

No Comments Yet.

Leave a Reply

You must be Logged in to post a comment.